Isteri Berubah Tiba2 Lps Nikah, Asyik Ckp Penat Bila Mahu Bersama, Diam2 Aku Buka HP Isteri, Aku Ternampak Sesuatu

Âssâlâmuâlâikum dân sâlâm sejâhterâ.

Nâmâ âku Mân, âsâl KL tâpi bekerjâ di Perâk. Kerjâ syârikât swâstâ. Umur hujung 20 ân. Cumâ nâk kongsi kisâh ringkâs buât pengâjârân untuk pembâcâ semuâ.

Âku sudâh berkâhwin hâmpir 2 tâhun, belum dikurniâkân câhâyâ mâtâ. Perkâhwinân kâmi âsâsnyâ sukâ sâmâ sukâ, tâpi sângât jârâng berhubung dâlâm tempoh bertunâng, jâdi boleh kâtâkân kâmi hânyâ bercintâ selepâs nikâh.

Dâlâm tempoh bertunâng âlhâmdulillâh tiâdâ âpâ âpâ hâlângân berlâku. Nâmun ujiân âku berbezâ, âku diuji selepâs berkâhwin.

Âwâl perkâhwinân kâmi âmât bâhâgiâ, kâmi sempât berbulân mâdu, berjâlân jâlân, orâng kâtâ kentut mâsih wângi.

Tâpi minggu bergânti minggu, bulân bergânti bulân, hubungân kâmi terâsâ dingin dân mâkin dingin, âku tâk tâhu di mânâ puncâ. Âku mulâ bersângkâ buruk pâdâ isteri tiâp wâktu, untuk mâklumân semuâ dâh 2 tâhun âku ber “PJJ” dengân isteri.

Isteri âku seorâng guru mengâjâr subjek âgâmâ berlâinân negeri, sebâb dâpât tâwârân kât sânâ, jâdi sângât jârâng berjumpâ. Sebulân mungkin sekâli âtâu 2 kâli je berjumpâ.

Isteri duduk dirumâh ibu bâpânyâ. Âsâlnyâ ikut âku di Perâk, tâpi lepâs dâpât tâwârân diâ dâpât bâlik negeri diâ dân sekolâh tâk jâuh dâri rumâh keluârgâ diâ.

Mâkin lâmâ kâmi kurâng bertegur sâmâ âdâ câll âtâu mesej. Semuâ bermulâ dâri âku dulu, kâlâu âku tâk tânyâ, isteri memâng tâkde nâk mesej.

Kerjâ âku pun sibuk, âdâ shift, kâdâng tâk sempât nâk câll âtâu mesej, tâpi bâgi âku sâling bertânyâlâh, bâru âdil.

Mââf âgâk peribâdi, secârâ jujur dâlâm tempoh perkâhwinân âku belum pernâh bersâmâ dengân isteri.

Âku tâk tâhu nâk ceritâ kât siâpâ, boleh bâyâng mâcâm mânâ ketâhânân âku? Isteri depân mâtâ boleh tengok je.

Âsâl berjumpâ tengâh ‘cuti’, âsâl nâk câkâp penât, câkâp ngântok. Sebâb tu belum âdâ ânâk.

Âdâ yâng pernâh câkâp kenâpâ tâk ikut isteri pindâh sekâli kân lâgi mudâh kâwâlân. Âku bukân tâknâk, tâpi âlhâmdulillâh rezeki âku kerjâ kât sini gâji hâmpir 5k.

Kâlâu ikutkân diâ tâk pâyâh kerjâ pun boleh, cukup sângât nâk sârâ. Âku bukân tâk pernâh âpplykân sekolâh âreâ sini, dâpât dâh pun, tâpi isteri yâng tâknâk. Yelâh sânâ dekât dengân rumâh diâ.

Ceritâ ni berlârutân sâmpâilâh beberâpâ bulân lepâs âku bâlik, Âllâh nâk tunjuk dekât âku, isteri âku lupâ log out fb diâ kât lâptop.

Âku bukâ dân sângât terkejut, âku âmbik jugâk hp diâ (wâktu diâ tidur) dân âku bukâ (mujur âku pernâh nâmpâk diâ tâip pâssword), dâlâm tu bukti semuâ kekusutân âku terjâwâb.

Rupânyâ isteri âku ni songsâng, Âllâh.. âku sângât terkejut, mengucâp pânjâng âku, âku tengkok gâmbâr, video, whâtsâpp, sângât menjijikkân.

Âku tâk sângkâ diâ mâcâm tu. Dân âku check bâlik kât fb diâ, sebenârnyâ bendâ ni dâh berlârutân 2,3 tâhun sebelum âku kâwin dengân diâ lâgi.

Âku terfikir, âdâkâh diâ berkâhwin sebâb diâ nâk tutup âib, âtâu keluârgâ pâksâ sebâb dâh tâhu râhsiâ ânâk, tâpi mngsânyâ siâpâ ?

ÂKU. Positifnyâ âku fikir Âllâh nâk uji âku, tâpi ujiân sângât berât, dâlâm syârikât âku sebâgâi eksekutif râmâi kenâlân, âku âdâ keluârgâ besâr, âku fikirkân âpâkâh kesân selepâs ni.

Âku pegâng hp diâ, memâng ikutkân âku lângsung tâk pernâh pegâng hp diâ, sebâb diâ tâk bâgi, kâlâu tidur diâ letâk bâwâh bântâl.

Tâpi mâlâm tu, diâ câs hp dân letâk sebelâh lâptop dekât ruâng tâmu, âku cubâ kâwâl mârâh, wâktu tu ibu dân âyâh diâ dâh tidur, âku seorâng diri dekât ruâng tâmu, isteri âku dâh tidur kât bilik.

Esok pâginyâ lepâs sârâpân, âku pânggil diâ mâsuk bilik dân sekâli lâgi âku cubâ kâwâl mârâh supâyâ ibu dân âyâh diâ tâk dengâr, âku mintâk penjelâsân diâ,

Hâmpir 2 jâm âku dengâr dân membâlâs. Selâmâ ni yâng âku ânggâp isteri yâng bâik, solât mâlâm tâk tinggâl, tâpi ini perbuâtân diâ belâkâng âku.

Pâgi tulâh terbongkâr semuâ. Diâ dâh mulâ tinggi suârâ, mârâhkân âku, sâlâhkân âku, seolâh âku membukâ âib dân pekong diâ.

Tâpi âku tâk tâhu mâcâm mânâ, âku tâk mârâh kât diâ, âku bâgi peluâng kât diâ. Dengân hârâpân isteri âku berubâh dân menyesâl perbuâtân diâ tu.

Cikgu âgâmâ âpâkâh begitu ? Silâp hâri bulân ânâk murid jâdi mngsâ. Âku wâlâupun bukân ustâz tâpi âku tâhu bâsic âgâmâ, âku tâhu mânâ hârâm mânâ hâlâl.

Pâtutlâh isteri mâkin tâk bertânggungjâwâb, selâmâ ni fokus diâ dekât kâwân songsâng diâ tu, dân lâgi sâdis, kâwân diâ pun bâru berkâhwin. Kesiân suâmi diâ sâmâ mâcâm âku nânti.

Dân âku âdâ terbâcâ, golongân songsâng terutâmânyâ perempuân âdâ lâh yâng pâling susâh sekâli nâk kesân, elok berjubâh, elok bertudung lâbuh, tâpi disebâlik tu kitâ tâk tâhu,

Mungkin ni ujiân âku, sekârâng âku buntu tâk tâhu nâk buât âpâ. Lepâs kisâh tu, âku buât biâsâ depân fâmily diâ. Âku bâlik ke Perâk semulâ pun mâcâm biâsâ, fâmily diâ dân fâmily âku belum tâhu kisâh ni.

Âku yâng râsâ tertekân, stress, kerjâ âku tâk boleh nâk fokus. Dâh 2 bulân âku tâk bâlik, âku duduk tâk berurus dekât rumâh sewâ. Dâlâm 2 bulân ni dekât 7 hâri âku dâh cuti,

Tâpi âku tengok kehidupân diâ normâl, mâcâm lângsung tâk bersâlâh. Âku follow je stâtus whâtsâpp diâ, fb diâ, mâcâm tâkde âpâ âpâ yâng berlâku.

Tâpi beberâpâ hâri lepâs, diâ whâtsâpp âku, mintâk âku lepâskân diâ. Lâgi bertâmbâh stress âku. Memâng âku râsâ diâ lângsung tâkde perâsâân dekât âku selâmâ ni.

Âku fikirkân mâjlis diâ yâng lâlu, mâjlis âku yâng lâlu, usâhâ ibu âyâh diâ, mâk âyâh âku, âku râsâ kâlâu keluârgâ mâsing mâsing tâhu âgâknyâ âku yâng dipersâlâhkân. Tâpi bukti âdâ âku simpân, sempât âku snâp mânâ yâng penting dekât hp âku.

Dân kâlâu tâkde bukti, âku tâk râsâ keluârgâ diâ boleh terimâ. Sebâb diâ keluârgâ yâng bâik-bâik, kebânyâkân âdik berâdik diâ mengâjâr âgâmâ, jâdi kâlâu âku bâlik hujung bulân ni, âkân âdâ konflik terbesâr yâng âkân jâdi.

Âku tâk tâhu âpâ perlu buât sekârâng, nâk berhâdâpân dengân keluârgâ, kâwân kâwân, stâff syârikât,

kâlâu jâdi berpisâh, âku râsâ mâcâm âku buât sâtu kesâlâhân pâling besâr dâlâm hidup, trâck record âku dâh buruk, âku menyumbâng ângkâ pencerrâiân.

Âku râsâ tu dulu ceritâ âku, tâk mâmpu nâk tâip dâlâm sedih ni, suâmi menângis. Kâlâu râsâ kâhwin boleh dâtâng mudhârât pâdâ diri dân orâng lâin, lebih bâik jângân berkâhwin, sudâhnyâ mâsing mâsing dâlâm kesusâhân.

Reâksi Wârgânet :

Syuhâdâ Fâzdâ : Sâyâ hânyâ mâmpu bâgi câdângân.

Jikâ boleh ubâhlâh diâ slow slow. Bincâng dengân keluârgâ isteri tu hâl sebenâr. Biâr merekâ kâwâl âtâu tegur ânâk merekâ disebâbkân âwâk tâk duduk dekât dengân diâ. Jâdi suruh ibu bâpâ diâ kâwâl. Hâl nâk jâgâ mâruâh tu simpân dulu. Sekârâng câri jâlân dulu.
Kâlâu tâk jâlân, lepâskân sâjâ diâ. Sekurâng kurângnyâ âwâk dâh cubâ yâng terbâik. Râmâi lâgi yâng bâik di luâr sânâ.

Âkmâl Hâziqâsh : Dâpâtkân bukti video âtâu râkâmân suârâ sekâli. Supâyâ bilâ nâk fight dekât court nânti âdâ bukti kukuh. Sebâb memâng âdâ kes suâmi diderâ isteri.

Boleh jer câll tâliân nur sekâli. Untuk buât âduân. Mâki hâmun kâlâu dâh tiâp tiâp hâri dikirâ penderâân jiwâ jugâk tu.

Jângân lupâ pâsâng cctv tersembunyi dekât rumâh, pâsâng diâm diâm wâktu diâ tâk âdâ dirumâh. Câri bukti negligennce of wife, tâk urus ânâk, biârkân ânâk tânpâ jâgâân kd nânti ânâk boleh dâpât pâdâ tuân. Semogâ urusân tuân dipermudâhkân.

Sumber : krt

Âpâ Pendâpât Ândâ? Dâh Bâcâ, Jângân Lupâ Komen Dân Shâre Yâ. Terimâ Kâsih Bânyâk!

PERHÂTIÂN: Pihâk âdmin tidâk âkân bertânggungjâwâb lângsung ke âtâs komen-komen yâng diberikân oleh pembâcâ kâmi.

Silâ pâstikân ândâ berfikir pânjâng terlebih dâhulu sebelum menulis komen ândâ disini. Pihâk âdmin jugâ tidâk mâmpu untuk memântâu kesemuâ komen yâng ditulis disini. Segâlâ komen âdâlâh hâk dân tânggungjâwâb ândâ sendiri

Sementârâ itu, ândâ boleh bâcâ jugâ kisâh-kisâh lâin yâng menârik dân menghiburkân di bâwâh ini yâng dikongsikân seperti berikut:

Jângân lupâ like di bâwâh âtâu follow pâge kâmi. Terimâ Kâsih

Leave a Reply