Wanita Hidang Makanan Dan Tunggu Lelaki Makan Dahulu, Adat Keluarga ‘Ayah Long’ Cetus Perdeb4tan

Wanita Hidang Makanan Dan Tunggu Lelaki Makan Dahulu, Adat Keluarga ‘Ayah Long’ Cetus Perdeb4tan

Setiap rumah dan keluarga memiliki adat dan peraturan tersendiri. Sedikit berbeza, pengguna Twitter @wanyusri16 ini berkongsi peraturan makan di rumah Ayah Long.

Menerusi perkongsian tersebut, peraturan itu akan disukai lelaki kerana air basuh tangan disediakan, lelaki makan dahulu manakala wanita akan standby jika ada yang tid4k cukup.

Selesai makan, lelaki tid4k dibenarkan angkat pinggan ke sinki atau cuci pinggan. Tambahnya, beliau dim4rahi oleh Enda (Isteri Ayah Long) sebab cuci pinggan lepas makan. Katanya tugas lelaki adalah makan sahaja manakala memasak, menghidang dan mengemas adalah tugas wanita.

Akan tetapi, perkongsian tersebut mendapat perhatian netlzen dan rata-rata tidak bersetuju dengan ‘adat’ sedemikian rupa. Malah, ketika ini zaman sudah berubah dimana lelaki dan wanita sama sahaja, diskrlminasi jantina tid4k seharusnya wujud.

Sila Tekan link utk Lihat VlDE0;

https://mobile.twitter.com/blowupdumpling/status/1314182742976782337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1314367004933943298%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thevocket.com%2Fwanita-hidang-makanan-dan-tunggu-lelaki-makan-dahulu-adat-keluarga-ayah-long-cetus-pendebatan%2F

To all the girls out there, if you happen to see your bf/ crush-es retweeted this. You better think twice because I think you deserved better. While we are living in the era of g3nder equality, looks like many who agreed with Ayah Long still living in the zaman purba. https://t.co/qfhyfcjS3K

— Kelvin Siew (@sswkelvin) October 8, 2020

Apa pula pandangan anda mengenai isu ini? Adakah anda bersetuju dengan adat sedemikian rupa atau sebaliknya?

Sila komen di ruangan;

Sumber : TheVocket

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*