Kerajaan Luluskan Pengeluaran Simpanan KWSP Sehingga RM50,000!

Pengeluaran KWSP RM3,000 Sehingga RM50,000. Syarat Penuh & Cara Permohonan
Program Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) telah membolehkan lebih daripada 4 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk mengakses simpanan KWSP mereka. Program ini bertujuan untuk membantu ahli KWSP yang menghadapi kesulitan kewangan di masa sekarang.

Lebih 4 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan simpanan KWSP dengan program terbaharu iaitu Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2).

FSA2 membolehkan anda untuk membuat pengeluaran KWSP minimum RM3,000 sehingga maksimum RM50,000.

Berikut kami kongsikan beberapa info berkaitan dengan pengeluaran KWSP RM3K sehingga RM50K. Semoga bermanfaat.

Pengeluaran KWSP FSA2

FSA2 adalah bertujuan untuk memboleh ahli KWSP membuat permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun bagi membantu ahli KWSP mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Permohonan ini memboleh ahli mengambil kira simpanan yang ada dalam akaun 2 untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan di mana bayaran pengeluaran hanya akan dibuat kepada pihak institusi perbankan apabila ahli telah mencapai umur 50 hingga 55 tahun tertakluk kepada pilihan umur pengeluaran ahli

Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan sepertimana yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran KWSP

Berikut dikongsikan amaun pengeluaran yang boleh dibuat berdasarkan simpanan Akaun 2:

Syarat Pengeluaran KWSP
Berikut dikongsikan syarat untuk membuat pengeluaran KWSP:
1. Terbuka kepada ahli KWSP yang belum mencapai umur 55 tahun (tertakluk kepada syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh institusi perbankan yang berkenaan)
2. Warganegara Malaysia
3. Permohonan adalah sekali sahaja
4. Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan
5. Amaun simpanan minimum RM3,000 dalam akaun 2 KWSP
6. Amaun maksimum bagi pengeluaran bersyarat tidak melebihi RM50,000 dalam akaun 2 (tertakluk kepada amaun pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

*Nota: Ahli hendaklah membuat penilaian kesedaran dan kefahaman mengenai Fasiliti Sokongan Akaun 2 dengan institusi perbankan sebelum ahli membuat keputusan sama ada perlu meneruskan permohonan pembiayaan peribadi atau sebaliknya. Selain itu, dalam tempoh pembiayaan tersebut, ahli boleh mendapatkan nasihat kewangan secara terus daripada Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP, AKPK atau perunding kewangan bank, jika perlu.

Cara Membuat Permohonan

 

 

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian. Terdapat 3 langkah utama yang perlu dilakukan oleh ahli:

Langkah 1: Membuat semakan awal kelayakan simpanan Akaun 2 KWSP melalui portal institusi perbankan yang mengambil bahagian.
Langkah 2: Membuat permohonan pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.
Langkah 3: Mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan amaun pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran KWSP Sehingga RM50,000

Jumlah pembiayaan yang boleh dipohon adalah antara RM3,000 hingga RM50,000, bergantung kepada baki simpanan anda di Akaun 2 KWSP. Anda juga perlu memenuhi kriteria kelayakan yang ditetapkan oleh bank pemberi pinjaman.

Akta KWSP tidak melarang pembiayaan ini kerana Akaun 2 hanya berfungsi sebagai sokongan kepada jumlah caruman.

Pada 31 Januari 2023, hanya 38% daripada 1.89 juta ahli yang berusia antara 40 hingga 55 tahun mempunyai baki akaun 1 melebihi RM10,000.

Untuk kumpulan ini, tabungan perlu dibina semula dengan segera supaya tidak kekurangan simpanan apabila bersara kelak. Ini adalah langkah penting untuk menjamin kesejahteraan dan keselamatan mereka.

4 Juta Pencarum KWSP Akan Mendapat Manfaat Melalui Pengeluaran KWSP

Kemudahan ini bakal memanfaatkan lebih daripada 4 juta ahli KWSP di bawah umur 55 tahun yang layak.

Kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (islamik) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4% hingga 5% setahun

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan yang lain.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sebarang maklumat lanjut berkaitan FSA2 boleh diperolehi melalui saluran berikut:
Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ ATAU
Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

Sumber KWSP.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

 

Be the first to comment

Leave a Reply