Suami Degil Tak Mahu Doktor Lelaki Sambut Kelahiran Sebab Aurat, Isteri Sudah Separuh Nyawa, Sekali Lepas Bersalin Ini Pula Jadi

Detik kel4hiran cahaya mata adalah momen indah yang sering dinanti-nantikan oleh setiap pasangan yang berumah tangga.

Namun begitu, persediaan untuk kel4hiran sering menjadi keutamaan seperti h0spital, kelengkapan b4yi dan persediaan dari ibu yang bakal mel4hirkan itu sendiri.

Ramai ibu diluar sana menginginkan d0ktor wanita yang akan membantu mereka semasa proses kel4hiran berlaku.

D0ktor kongsi pengal4man proses kel4hiran di h0spital daerah

Namun begitu tidak dapat dinafikan, d0ktor lelaki dalam bidang tersebut turut sama hebatnya dan dan ramai d0ktor lelaki mempunyai kepak4ran dalam bidang tersebut.

Menerusi satu perkongsian yang dimuat naik oleh seorang Dr Ahmad Zakimi Abdullah, beliau berkongsi satu kisah ketika sedang bekerja di salah sebuah h0spital daerah.

Mungkin isteri itu saklt nak bers4lin

“Di suatu ketika semasa aku kerja di sebuah h0spital daerah, ada seorang suami membawa isteri yang nak bers4lin ke bilik bers4lin.”

“Si suami berseluar pendek, bert0pi dan memakai rantai. Ala-ala hip-hop. Si isteri pula memakai baju seolah-olah tak cukup ben4ng.”

“Takpe lah, mungkin si isteri tu terlalu saklt nak bers4lin maka tak sempat pakai baju yang cukup syaratnya.”

Takde d9ktor perempuan ke?

“Doktor! Isteri saya nak bers4lin ni. Ujar si suami tegas. Keadaan agak kel4m kabvt. Takpe encik. Nanti saya perlksa dulu berapa cm bukaan. Balas aku.”

“Eh d0ktor! Takde d0ktor pompuan ke?. Si suami panjangkan berbualan kami. Agak teg4s.

Takde encik. Saya sorang saja oncall malam ni.”

D0ktor ini tak belajar agama ke?

“D0ktor pompuan tak bertugas malam ni. Hanya saya sorang. Ujar aku sambil memakai sepasang gl0ve. Siap sedia untuk jalankan tugas pemerpksaan.”

“Mana boleh d0ktor lelaki perlksa isteri saya. D0ktor ni tak belajar ag4ma ke? Kan aur4t tu. H0spptal kat Malaysia ni tak Islam sungguh gam4knya. Betul lah orang lain kata.”

“Si suami masih bertegas dan cuba men0lak. Keadaan sedikit tegang. Bilik bers4lin ketika itu juga agak sibvk. Kedengaran jerotan ibu-ibu lain yang tengah mener4n.”

Saya dokt0r muslim, walaupun tak al!m saya tahu juga psal agma

“Saya pun d0ktor muslim. Saya memang tak alim sangat tapi tahu juga sikit psal agma. Isteri encik kan nak bers4lin. Dalam keadaan nak bers4lin tu dah kira darvrat.”

“Lagipun saya sorang saja yang ada dan mampu sambut bers4lin. Tambah pula isteri encik ada mas4lah dar4h tnggi.”

“Misi tak boleh sambut. Jawab aku sambil men0leh kearah misi-misi bilik bers4lin.”

Tak boleh panggil d0ktor perempuan dekat rumah ke

“Adulvhhhh. Advhhh. Saklt! Saklt!” Bunyi teri4k si isteri dari bilik 2. Wajah puc4t si suami terpncar.”

“So takleh panggil d0ktor pompuan kat rumah ke, d0ktor. Maaf encik. Tak boleh. Dia pun akan oncall esok.”

“Takpe nanti saya suruh misi check jalan isteri encik dulu. Nanti nak bers4lin terpksa saya juga sebab isteri encik ada mas4lah.”

Darvrat benarkan saya sambut kelam4hiran

“Oklah. Nak buat macamana. Negara je Islam. H0spltal KKM yang tak Islamlk.”

“Takpe encik. Keadaan darvrat membenarkan saya sambut kelal4hiran bagi wanita nak bers4lin. Tiada lagi avrat.”

Encik boleh azan di tel!ngan anak ini

“Setelah sejam setengah lamanya, akhirnya pesaklt wanita itu dah 10cm. Akhirnya aku menyambut kel4hiran anak lelaki mereka dengan selamat.”

“Nah encik. Ni anak encik. Anak lelaki. Encik boleh azan di tel!nga anak ni.”

“Sebelum ni eloklah encik ttup avrat encik tu sebab tadi encik cakap pasal avrat kan. Nah pakai kain sarvng saya. Ujar aku sambil hulurkan kain sarvng kepada dia.”

Saya tak tahu sangat azan

“Tapi d0ktor. Saya tak tahu sangat azan. Tak biasa. Boleh dktor azankan dan doa-doa skit. Ok. Nanti saya tunjukan. Terima kasih, d0ktor.”

“Hai. Bukan main cakap aku tak belajar agma. Dia sendiri tak ttup avrat. Nak azan pun tak biasa katanya. Hmmm.”

Avrat wanita ketika nak bers4lin

“Aku nak ceritakan sedikit tentang apa yang boleh kita belajar dan simpulkan dari cerita di atas berkenaan dengan isv avrat wanita ketika nak bers4lin dengan d0ktor lelaki.”

“Aku ingin kongsikan satu Hadis Rasulullah SAW, “Bahawa Ummu Salamah (isteri Nabi SAW) telah meminta izin kepada Nabi SAW untuk rwatan bek4m, maka Nabi SAW menyuruh Abu Toibah meralwatnya.”

D0ktor lelaki dibolehkan menyambut kel4hiran wanita

“Berkata Jabir, Aku kira bahawa Abu Toibah itu adalah saudara susuan Ummu Salamah atau budak kecil yang belum b4ligh.” (Hadis riwayat Muslim, no. 2206)

“Para ulama bersependapat bahawa dktor lelaki di bolehkan untuk tujuan merwat mahupun menyambut kel4hiran bagi wanita yang bukan mhram dalam keadaan darvrat (terdes4k). Hukvmnya harus.”

“Jika hanya dktor lelaki itu saja yang ada dan tiada d0ktor wanita yang mampu dalam kepkaran tersebut ketika itu.”

Perkongsian Dr Ahmad Zakimi ini telah mendapat 6, 800 tanda suka. Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan pengajaran kepada kita semua.

Aurat Pesakit Muslimah: Antara Maruah & Darurat, Mana Yang Patut Didahulukan!

“Bukan sakit bersalin yang saya takutkan. Tapi saya serik dengan keadaan dan situasi sepanjang proses kelahiran. Tambah lagi jika datang doktor bersama pelajar-pelajar perubatan lelaki. Seorang demi seorang melihat dan pegang bahagian ####### saya… kata mereka nak tahu ‘bukaan’ rahim berapa…”

Luahan di atas adalah antara suara pesakit yang selalu dilontar ke blog penulis. Pengalaman penulis di hospital juga sedikit sebanyak membenarkan kegusaran sedemikian.

Ditambah lagi dengan kesedaran beragama yang semakin baik di kalangan Muslim Malaysia, maka isu aurat wanita semasa mendapatkan rawatan menjadi sensitiviti dan hak yang semakin perlu diberi perhatian sama ada oleh pesakit, perawat mahupun pihak pemerintah.

Hukum Aurat Pesakit

Sebagaimana Muslim keseluruhannya wajib menutup aurat di hadapan bukan mahram, tidak boleh memandang, bersentuhan apatah lagi berkhalwat dengan insan berlawanan jantina maka hukum yang sama juga ditaklifkan kepada perawat dan pesakit berlainan jantina.

Hukum ini jelas di dalam Surah An-Nur (30-31) agar kedua-dua Mukmin dan Mukminat menundukkan pandangan, menjaga kemaluan dan tidak mendedahkan badan mereka kecuali kepada yang berhak.

Dalam hal ini juga, kebanyakan fatwa ulamak tidak mengharuskan pesakit dirawat perawat berlainan jantina sedari awal lagi atas alasan menutup ruang maksiat, mengelak fitnah di samping menjaga maruah dan sifat malu wanita,. Mereka juga menggesa perawat agar mahir dalam merawat pesakit sama jantina semata-mata. Justeru, hukum asal melihat aurat pesakit berlainan jantina adalah haram sama sekali.

Darurat Melihat Aurat Pesakit

Bagaimanapun hukum asal di atas tertakluk kepada keadaan biasa sahaja. Apabila berlaku keperluan luar biasa iaitu darurat, maka hukum asal itu akan terangkat mengikut satu Kaedah Fiqh “ad-Dharurah Tubihu al-Mahzurat” atau ‘Darurat Mengharuskan yang Terlarang’.

Antara darurat utama adalah untuk memelihara nyawa, seperti digariskan dalam prinsip Maqasid Syariyyah. Dalam kes kecemasan nyawa seperti kebakaran, lemas, kemalangan, serangan jantung, tercekik, sawan, nazak, proses kelahiran luar biasa seperti pembedahan, shoulder dystocia, tumpah darah dan lain-lain seerti dengannya, maka soal Ihtilat dan aurat tidak wujud. Malah menjadi kewajipan doktor yang layak yang berada berdekatan tanpa mengira beza jantina untuk merawat. Dan pesakit yang menolak rawatan sehingga dia mati dianggap berdosa seperti membunuh diri.

Kadar Darurat

Walaupun begitu, keharusan perawat melihat atau pesakit mendedahkan aurat seperti telah dinyatakan tertakluk pula kepada satu Kaedah Fiqh seterusnya iaitu “ad-Dharurah Tuqaddar bi Qadariha” atau ‘Darurat itu Mengikut Kadar Keperluannya’. Jika ada bahagian aurat yang perlu didedahkan, maka cukuplah setakat yang perlu untuk prosedur itu tanpa melampaui bahagian badan lain. Justeru kadar darurat ini akan berubah mengikut keberadaan (availability), capaian (accessibility) dan had (limitation) bentuk perawatan, kepakaran, logistik dan bilangan doktor Muslim yang ada.

Dari segi perawatan, ada prosedur yang bersifat pemeriksaan, penyiasatan, penyelidikan mahupun terapeutik (penyembuhan). Contohnya ujian Pap Smear adalah penyiasatan rutin semata-mata, bukannya langkah terapeutik untuk menyelamatkan nyawa ketika terdesak. Dalam hal ini, pesakit masih mempunyai ruang untuk meminta doktor wanita atau mencari klinik lain bagi mengelak diperiksa doktor lelaki.

Namun begitu, ada perkara yang memerlukan doktor pakar tertentu untuk memeriksanya. Contoh mudah adalah apabila penyakit telinga yang memerlukan pakar ENT memeriksa dengan rapi. Begitu juga pembendahan barah payudara yang memerlukan pakar bedah. Umum mengetahui tidak semua tempat mempunyai doktor pakar perempuan. Maka mendapatkan rawatan di bawah doktor pakar lelaki dikira darurat akibat kurangnya Muslimah yang pakar dan masalah logistik untuk ke tempat yang lebih jauh.

Hal ini bukanlah suatu yang pelik dan telah berlaku sejak zaman Nabi s.a.w lagi di mana Sahabiyah wanita seperti Umm `Atiyah, Umm Sulaym dan ar-Rabi’ binti Muawwath r.a. menjadi jururawat merawat Sahabat berlainan jantina yang cedera semasa perang, lantaran kebanyakan Sahabat lelaki memenuhi tanggungjawab jihad di barisan depan medan tempur.

Situasi semasa juga menyumbang kepada keadaan darurat apabila tidak ramai doktor wanita dihasilkan dalam bidang tertentu. Contoh jelas ialah apabila pakar sakit puan dilihat ramai lelaki. Perlu dimaklumi bahawa hal ini berlaku akibat peluang Muslimah melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan sekitar lebih 20 tahun dahulu amat terhad dan fakulti perubatan tempatan masa itu hanya ada tiga buah.

Namun masalah ini semakin baik seiring dengan bertambahnya peluang buat Muslimah hari ini. Dalam darurat sebegini, Majma’ Fiqh Islami telah memberi panduan untuk pesakit wanita dalam memilih perawat; yang utamanya mencari perawat Muslimah, dan jika tidak ada diikuti perawat wanita non-Muslim, seterusnya perawat lelaki Muslim, dan akhir sekali perawat lelaki non-Muslim.

Tanggungjawab Pesakit

Selain yang disebutkan di atas, pesakit juga perlu maklum hak autonomi mereka ketika mendapatkan rawatan, iaitu mereka berhak memilih atau menolak bentuk rawatan dan perawat tertentu dengan syarat mereka telah diberi informasi selengkapnya. Namun dalam kes kecemasan dan terhad perawat yang layak, mereka harus terima seadanya. Di samping meminta hak mereka agar dihormati, mereka juga harus faham limitasi sistem kesihatan yang ada buat masa ini.

Mereka harus memainkan peranan agar hak dan sensitiviti mereka berkenaan aurat ini sentiasa dimaklumi pihak perawat dan juga autoriti yang bertanggungjawab menyediakan khidmat perubatan. Mereka boleh bertindak sebagai pendesak (public pressure group) agar aurat mereka terjaga semasa mendapatkan rawatan melalui advokasi di saluran media, NGO atau Lembaga Pelawat Hospital. Hasilnya dapat dilihat dengan bertambahnya jumlah perawat Muslim yang prihatin di peringkat kementerian dan hospital. Ada antara mereka yang menubuhkan Hospital Islam atau hospital khusus wanita yang menerapkan amalan perubatan menepati Syariah. Ini semua wujud akibat kesedaran dan permintaan (demand) dari komuniti Muslim yang semakin peka di negara ini.

Namun pesakit juga harus faham bahawa keadaan ideal yang mereka idamkan tidak mampu wujud sekelip mata. Maka mereka harus berkorban buat masa ini untuk kesenangan masa depan. Sebagai contoh, mereka perlu beri kerjasama kepada pelajar perubatan Muslim yang ingin mempraktikkan kemahiran temubual, memeriksa dan melakukan prosedur ke atas mereka.

Masyarakat awam juga perlu realistik terhadap desakan mereka. Contohnya, seorang suami yang kuat pegangan agama bertegas mahukan hanya doktor atau bidan perempuan mengurus isterinya yang bersalin tengah malam, namun dalam masa sama dia pula menghalang isteri atau anak perempuannya dari menceburi bidang perubatan atas alasan agama berpendapat perempuan lebih baik di rumah. Pendirian yang kontradik ini tidak membantu menyumbang kepada sistem perkhidmatan kesihatan yang lebih baik kepada pesakit Muslimah.

Tanggungjawab Perawat

Walaupun diakui bahawa kod etika perubatan global menetapkan perbezaan jantina tidak harus menjadi halangan untuk doktor menjalankan tugasnya kepada pesakit, namun menjadi tanggungjawab doktor Muslim mengamalkan tuntutan agamanya demi kemaslahatan pesakit. Sebagai contoh, pesakit perempuan yang koma tiada tanggungjawab dan tidak mampu menutup aurat sendirinya, justeru doktor atau jururawat yang peka boleh melindungi auratnya dengan sesuatu dan menutup dengan tabir atau langsir penghadang dari orang yang lalu lalang.

Begitu juga apabila terpaksa memeriksa bahagian sulit pesakit lain jantina, hendaklah dibawa pengiring ketiga (chaperon) dari ahli keluarga atau staf. Jika ia pemeriksaan rutin tanpa dibuka aurat, harus juga dibawa chaperon atau berada di tempat terbuka demi mengelakkan suasana syak, khalwat dan fitnah. Maruah (modesty) pesakit dan rahsia (confidentiality) mereka juga harus dijaga dengan tidak mendedahkan bahagian tubuh melebihi keperluan. Saranan-saranan ini sebenarnya telah sedia termaktub di dalam Kod Etika Professional seorang doktor.

Sebagai kesimpulan hukum asal melihat aurat pesakit lain jantina adalah tidak dibenarkan melainkan terdapat darurat mendesak. Perawat dan pesakit mestilah menunjukkan perasaan tidak reda di dalam hati terhadap situasi tersebut, ia hanya terpaksa direlakan akibat darurat. Darurat pula harus ditangani seadanya bergantung kepada faktor-faktor keselamatan nyawa, logistik, kemahiran dan bilangan perawat. Kedua-dua pihak pesakit dan perawat bertanggungjawab untuk menjaga aurat dan kehormatan pesakit serta berusaha mewujudkan biah sistem perkhidmatan perubatan yang lebih mesra Muslimah.

Sumber: Mediabawang

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply