Pendakwah Selebriti Akhirnya Dibebaskan, Ini Kenyataan Terkini Dari Pihak P0lis Mengenai Kes Amang S3ksu4l

Sebanyak enam kertas siasatan membabitkan pendakwah selebriti berusia 40-an yang ditahan reman berkaitan kes amang sek sual fizikal terhadap remaja lelaki sudah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya (TPR).

Setiausaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Noorsiah Saaduddin berkata, PDRM mengesahkan enam kertas siasatan dirujuk kepada TPR pada 14 September lalu.

Menurutnya, empat kertas siasatan di Selangor dan dua di Negeri Sembilan.

“Kesemuanya kertas siasatan yang dihantar ke TPR itu dengan cadangan suspek dituduh mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan Sek sual Terhadap Kanak Kanak (AKSTK).

“Manakala terdapat satu lagi kertas siasatan di Kuala Lumpur yang masih dalam tindakan,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Beliau berkata, setakat ini sebanyak tujuh laporan polis dibuat terhadap pendakwah selebriti berkenaan.

“Suspek kini dibebaskan dengan jamin polis,” katanya.

Harian Metro sebelum ini melaporkan berkenalan sewaktu mengikuti program sesi motivasi sebelum dipujuk dan paksa melakukan perbuatan amang sek sual fizikal.

Itu antara hasil siasatan awal polis membabitkan seorang pendakwah selebriti tanah air yang dikaitkan dengan empat laporan polis kes jenayah perbuatan sek sual terhadap empat remaja lelaki.

Sumber berkata, mangsa kes amang sek sual fizikal terbabit mendakwa diarah melakukan perbuatan tidak senonoh oleh suspek yang pernah menyertai program realiti agama sebelum ini.

‘KALAU TAK MAMPU KAWAL N4FSU, CABUT GELARAN PU, IMAM MUDA..’

” Usah kita jadi ‘bahan penyedap’ buat mu-suh agama membu-sukkan lagi nama Islam.”

Itu kata-kata tegas pengacara TV, Finaz Yunus susulan pendkwah seIebriti yang ditahan rem4n selama enam hari bagi membantu s1asatan ke.s am4ng sek-suaI terhadap beberapa remaja leIaki.

Menurut Finaz menerusi hantaran di Instagram, beliau turut bersetuju dengan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, yang memberi empat nasihat kepada pendkwah seIebriti bagi memastikan mereka tidak terjebak dengan perbuatan tidak berm0-ral dan tidak lagi dipercayai masyarakat.

Finaz yang juga bekas pengacara TV Alhijrah berkata, pendkwah seIebriti perlu menggalas tanggungjawab dengan baik dan amanah.

” Terima kasih YB Menteri Agama. Selaku pengamal media yang sering menerima berita pertama berkenaan saIah Iaku membabitkan golongan agamawan, saya amat berharap galaslah tanggungjawab kalian dengan baik dan penuh amanah.

” Seandainya tidak mampu mengawal n4fsu kalian, tinggalkan dan cabutlah gelaran Pencetus Ummah, Imam Muda, Murabbi, Ikon dkwah , Ustaz, Muir dan sebagainya. Carilah kerjaya lain.

” Gelaran itu terlalu besar nilai dan tanggungjawab yang perlu dipikul.

” Anda membawa imej Agama Islam. Tidak sekadar populariti dijemput ke sana sini. Cukuplah Islam dif1tnah oleh musuhnya,” katanya.

Empat nasihat Menteri Agama

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, hari ini memberi empat nasihat kepada pendkwah seIebriti bagi memastikan mereka tidak terjebak dengan perbuatan tidak berm0-ral dan tidak lagi dipercayai masyarakat.

Pertama, katanya, mereka perlu sentiasa mengamalkan setiap dkwah yang disampaikan kepada masyarakat;

Kedua, sentiasa bermuhasabah diri;

Ketiga, menyedari ris1ko menjadi seorang individu yang mempunyai pengaruh kepada golongan masyarakat dan

Keempat, menjaga tingkah laku.

Beliau memberi nasihat itu susulan beberapa ke.s tidak berm0-ral didakwa dilakukan pendkwah seIebriti terkenal, dengan yang terbaharu membabitkan pendkwah bebas yang juga pelakon ditahan poIis pada Khamis lalu selepas didak-wa melakukan jnayah am4ng sek-suaI terhadap remaja leIaki.

Julai lalu, seorang pendkwah seIebriti juga ditahan poIis atas ksaIahan mer0-gol gadis di bawah umur, selepas mngsa menghubungi leIaki terbabit di media sosial bagi bertanyakan masalah agama.

Februari lalu, seorang lagi pendakwa seIebriti dihadapkan di mahkamah, dipercayai membabitkan 11 pertuduhan, termasuk berkaitan gangguan sek-suaI.

Idris berkata, pendkwah seIebriti perlu sentiasa ingat dan mengamalkan dakwah yang disampaikan kepada masyarakat.

” Kita kena sedar bahawa apa yang sering kita bercakap (dkwah), kita sering lupa, tetapi orang tidak akan lupa.

” Kedua, setiap pendkwah, ustaz serta dai harus sering bermuhasabah diri sendiri khususnya mengenai apa yang dicakap (dkwah).

” Adakah kita sendiri beramal atau tidak,” katanya selepas Majlis Pelancaran Bijaktani Hidroponik Asnaf anjuran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), hari ini.

Idris berkata, seorang pendkwah atau ustaz juga perlu menyedari risiko menjadi seorang individu yang mempunyai pengaruh kepada golongan masyarakat.

” Mereka kena sedar seIebriti ini mempunyai pengaruh yang tersendiri, malah saya sebagai seorang ustaz juga mempunyai pengaruhnya.

” Disebabkan itulah, anda perlu beringat. Walaupun kita bukan manusia yang sempurna dan mempunyai ksaIahan, kita juga perlu meminimumkan hal sebegini.

” Jika tidak ia akan menjatuhkan imej kita sebagai pendkwah,” katanya.

Pendkwah seIebriti juga diingatkan supaya sentiasa menjaga tingkah laku kerana tindakan buruk yang dilakukan akan turut memberi kesan negatif kepada semua pendkwah serta ustaz di negara ini.

” Ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga.

” Ramai lagi ustaz seIebriti yang baik, dai yang baik, juga pendkwah yang baik, tetapi kerana seorang dua ini, kesannya ramai yang pandang tidak baik,” katanya.

Mengulas lanjut, Idris berkata, penahanan dua orang pendkwah seIebriti dalam tempoh terdekat ini amat malang kerana ia sepatutnya tidak berlaku, malah begitu dimurkai Allah.

“Amat malang ia terjadi sedemikian, Allah juga murka dan kemurkaan-NYA adalah lebih besar kerana kamu bercakap (berdkwah) tetapi kamu tidak buat.

” Allah juga akan murka dengan orang jahil yang melakukan kejahatan tetapi kemurkaan Allah adalah lebih dahsyat apabila orang yang mengetahui mengenai agama berbuat sedemikian rupa.

” Kalam di lidah tidak diterapkan sehingga ke dalam hati,” katanya.

Ditanya mengenai garis panduan baharu untuk pendkwah seIebriti, Idris berkata, perkara itu sudah pun ada.

” Ia adalah soal hati. Kita lihat seseorang itu baik tetapi hati kita tidak tahu. Kita sudah lihat kelayakan mereka tetapi kita lihat secara luaran sahaja, kita tidak tahu hati mereka.

” Bila jadi ke.s sebegini, kita akan tahu dan ambil tindakan. Mereka ini tidak boleh lagi dibenarkan berdkwah,” katanya.

Sumber:hmetr0

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply